Историја

цар Константин и царица Јелена Сврљиг

План за изградњу првог храма у Сврљигу јавио се 1925. године, када је почела са радом Општина варошице Сврљига.

Тада је оформљен и црквени одбор за изградњу Цркве. Црквени одбор 1926. године, доноси одлуку о почетку изградње храма да материјал који је прикупљен за Цркву не би пропадао.

Изградња храма је брзо напредовала, па је већ 11. новембра 1928. године владика нишки господин Доситеј Васић освештао храм.

О првом пароху Цркве у Сврљигу известио је ондашњи поглавар среза, који је једним својим актом из марта 1928. године обавестио грађанство да је за црквеног намесника Среза сврљишког постављен јереј Бранислав Ђорић, дотадашњи парох у Цркви црнољевачкој.

До зидања храма светих Константина и Јелене у Сврљигу, народ се сабирао на богослужења у храму у селу Црнољевица. Храм цара Константина и царице Јелене у Сврљигу добија нови изглед, када је изграђена припрата. Седиште црквене општине.

Саопштења и обавештења

Храм Свете Тројице

Храм Свете Тројице окружен брдима и шумом,у непосредној близини села Грбавча. На улазним вратима на каменој плочи исписано је : “ Храм Св. Тројице подигоше сељани

Опширније »

Храм Светог Николе

Храм Св. Николе у Лалинцу налази се на крају села. Подигнут је 1925. године. То је једнобродна грађевина са полукружном апсадом и звоником над припратом. Храм

Опширније »